Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Integrace Romů nemusí být nereálná, aneb kde je vůle, tam je cesta

Cílem integrace by mělo být zahnat předsudky, které v České republice po dlouhé roky panují a otočit pohled na romskou menšinu o 180 stupňů. Nebrat je jako nepřizpůsobivé občany, kteří žijí z našich daní, ale brát je jako partnera, jako souseda, možná s jinou mentalitou a návyky, možná s jinou kulturou a prioritami, ale přesto ho neodsuzovat. Poznat ho, pochopit ho, porozumět jeho potřebám. Brát ho jako součást života, který žiji.

Každý národ, každá kultura, každá společnost dokáže fungovat jako jeden funkční celek pouze tehdy, když její fungování určují pravidla.  Nejčastěji si pravidla fungování určuje přímo skupina jedinců, ze kterých se akceptováním těchto pravidel stává vyčleněná komunita.

V dobách minulých, kdy každá vyčleněná komunita žila na určitém místě, obhospodařovala půdu a lovila zvěř pouze ve vlastním regionu a jedinci fungovali dle určených pravidel, šlo vše hladce. V případě, že se někdo z komunity lišil a odmítal akceptovat pravidla, byl z ní vyloučen a vyhnán za pomyslné hranice regionu. Řešení problémů, která vznikali, bylo proto relativně jednoduché. Pravidla určovala mantinely, do kterých se jedinec vešel či nikoli.

Okupováním území, válkami a přivlastňováním si půdy jedné vyčleněné komunity druhou, začalo vznikat také slučování různých etnik, různých skupin, různých kultur. Bohužel, sloučením jednotlivých kultur žijících dle stanovených a přesně určených pravidel do jediného velkého celku nebylo možné akceptovat fungování jedinců podle původních regulí komunity, neboť vznikali nové, naprosto nepředvídatelné situace, které původní regule neřešily. Z toho důvodu bylo nutné vytvořit nová širší pravidla, podle kterých všechny seskupené národy museli začít fungovat. Ne všichni jedinci či dokonce celé vyčleněné komunity byli ochotny se přizpůsobit novým zákonům a tak se z vyčleněné komunity stávali vyloučené komunity, které neakceptovali nová pravidla a nadále se řídily původními.

Dnes řešíme problém totožný s našimi předky. Na jednom území žije několik národů, několik kultur, několik menšin. Větších či menších, nicméně různorodých a odlišných. Některé menšiny se přizpůsobily rychle a nemají problém ztotožnit se s pravidly tady panujícími, dalším menšinám to činí někdy nemalé problémy. I když si to mnozí z nás neuvědomují, problém který vzniká, je převážně založen na odlišnosti kultur, hodnot a priorit, kterými se řídí.

Mezi největší a podle mnohých občanů nejproblémovější menšinou na území ČR jsou Rómové. A ani tady příčiny problémů, potažmo napjatá situace mezi romskou menšinou a běžnými občany, se neliší od problémů našich předchůdců. Vyčleněná komunita, jeden samostatný národ, jedna specifická kultura žije na území jiného národa a má problém se přizpůsobit daných pravidlům. Je tomu opravdu tak? Co je hlavní kámen úrazu společného fungování? Neochota ze strany romské menšiny tzv. zapadnout nebo-li přizpůsobit se, nebo je to jejich nezištná snaha lpět na pravidlech, která si nesou sebou po celé generace, neopouštět tradice a žít život, jaký jim byl předurčen?

Na jednu stranu je nutné se dnes umět přizpůsobit, na druhou stranu je krásné věřit a uctívat tradice a nevyštvat je z našich životů. Neboť ty určují, kdo jsme, ke komu patříme, kým si přejeme být, co chceme předat našim dětem, co je v zájmu našeho národa, či kultury.

Akceptace pravidel jedné či druhé komunity žijících na jednom území je v dnešních časech nevyhnutelná a bohužel záležitost integrace je poměrně složitá. Typů a návodů na integrační procesy je mnoho, na co se ale zapomíná, je fakt, že integrace je proces dvou protistran, dvou národů. Jakýkoliv proces, ve kterém máme dvě strany, nemůže fungovat a dosahovat požadovaných výsledků za předpokladu, že strany nejsou rovnocennými partnery. Pouze když strany přestanou bojovat a jejich často negativní energie se změní na pozitivní přístup, může být výsledek ten správný a ze dvou odlišných kultur se stává jeden funkční celek.  Každé partnerství je o kompromisech a každá dohoda vyžaduje respekt. U integrace tomu není jinak.

Nesnažme se teda integrovat romskou menšinu mezi běžné občany klasickým způsobem, ale zkusme proces integrace brát jako uzavření partnerství. Klíčem k dohodě a následným pomyslným uzavřením úspěšného a dlouhotrvajícího partnerství neboli vztahu je to, že musíme působit na obě strany. Musíme dosáhnout rovnováhy. Romové musí chtít být integrovaní a občané ČR musí chtít mít romskou menšinu zaintegrovanou mezi sebe.

Na to, aby se tato rovnováha mezi majoritou a minoritou dala dosáhnout a partnerství bylo rovnocenné a tudíž akceptovatelné z obou stran, je potřeba svého partnera poznat. Je nutné vědět o něm maximum informací, získat jeho pohled na danou věc, být empatický k jeho potřebám.

Je to o jednotlivci. Nedokážeme změnit svět, dokážeme ale změnit sami sebe, naše sousedy, naší ulici, čtvrť a možná i město.  Je potřeba začít u jednotlivců, musíme oslovit jednoho občana, pak jednu rodinu, pak jeden dům, pak ulici, pak čtvrť a pak město. Je potřeba vzbudit zájem.

Proces integrace je běh na dlouhou trať. Na to, abychom uběhli maratón, musíme trénovat. Nejdřív uběhneme pár metrů, pak pár kilometrů, zkusíme uběhnout 21 km na půlmaratónu a pak až budeme mít odvahu postavit se na start maratónu.  S integrací to není jinak. Je potřeba integrovat postupně, zvolit si oblasti, které jsou pro integraci nejméně problémové, natrénovat se nich a pak postupovat dál.

Uvědomme si, že Investice do romské menšiny není pouze pro podporu Romů, je to investice do společnosti, které je romská menšina součástí. Pomůžeme-li menšině, která to potřebuje a podaří se nám zvýšit její úroveň a vzdělanost, automaticky s tím činem zvedáme úroveň celé společnosti.

                Nebrojme proti tomu, aby se vynakládaly prostředky do Romské menšiny, brojme proti tomu, aby se vynakládali špatně.  Hlas občana je většinou naprosto odlišný od hlasu politika, ale když přestaneme věřit, že svým hlasem cokoli zmůžeme, náš život přestane dávat smysl.

Proto i když si myslíme, že na to abychom cokoli změnili, jsme malí páni, zkusme řešit velké problémy. Tím, že začneme u sebe, můžeme inspirovat naše okolí. Maličkosti dělají velké věci. Úspěch projektu je často v jeho na první pohled nepodstatném detailu, nikoli v jeho masivnosti.  S integrací Romů v České Republice to není jinak. Buďme vzorem pro naše okolí, pro naše děti. Poznejme minoritu a neodsuzujme jí, staňme se empatickými k jejím potřebám a ukažme jí, že máme zájem jí integrovat mezi sebe. Pomůžeme tím udělat svět pohodovějším místem pro život.

 

Autor: Martin Štěpán | čtvrtek 29.8.2013 8:05 | karma článku: 25,58 | přečteno: 5133x
  • Další články autora

Martin Štěpán

Největší podvod všech dob na pravici! Ano, je to ANO!

Před dvěma dny jsem si myslel, že nejhorší co nás může postihnout, je koalice ČSSD, KSČM a případně SPOZ. Pak mne ale napadla jiná věc. Nám se tady rýsuje koalice ČSSD a ANO s podporou komunistů. Ptáte se, jak jsem na to přišel?

24.10.2013 v 8:35 | Karma: 37,63 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Politika

Martin Štěpán

Změnil jsem názor na moderní umění! Díky fakáči Davida Černého

Jakožto dítě komunismu, vychované v běžné československé „hlavy nevystrkující“ rodině jsem k chápání abstraktního umění nikdy nebyl cíleně veden. Technicky zaměřené studium mi také na poli umění moc nepomohlo. I přes to jsem se ale v době dospělosti po pádu železné opony a přílivu moderního umění všeho druhu snažil tomuto umění porozumět či ho nějak pochopit. Většinou však přiznávám bez úspěchu.

22.10.2013 v 8:18 | Karma: 42,19 | Přečteno: 3064x | Diskuse| Politika

Martin Štěpán

Mladí již nejsou generací maňásků. I když na to třeba vypadají

Bývaly doby, kdy se od dětí a mládeže očekávalo pouze "maňáskování". Být loutkou ovládanou příkazy dospělých bylo zcela přirozené. U kluků převládaly krátce střižené vlasy z plakátu č. 3 z roku 1975, kalhoty, košile, svetr a bunda. Vše nevýrazné, nejlépe tmavé barvy. Děvčata měla vlasy svázané v copu a ofinu střiženou tak, aby jim nelezla do očí, neboť by jim to mohlo poškodit zrak.

21.10.2013 v 8:18 | Karma: 40,60 | Přečteno: 4591x | Diskuse| Společnost

Martin Štěpán

Než Ti zachráním život, řekni, v co věříš a jaké máš vzdělání !

„Člověk se pánu Bohu nevyvedl. To je vidět na každém kroku.“ Napsal mi jeden můj čtenář před nějakou dobou. Poslední týdny se nesou ve znamení moře zaplaveného mrtvolami. A tak i když věřím, že můj čtenář nemá pravdu, není lehké ve své víře vytrvat. Jazýček vah se vychyluje na jeho stranu každý den o trochu více, přesto to ale nechci vzdát. Pořád chci věřit, že ne nadarmo byl člověk obdařen rozumem a city a to z něho tvoří tvora lepšího, než je zvíře.

14.10.2013 v 8:18 | Karma: 40,35 | Přečteno: 5358x | Diskuse| Společnost

Martin Štěpán

Barbar Zeman! Zeman Ničitel!

Když odhlédneme od podstaty scénáře ságy filmů, které měly ve svých letech úspěch, nalezneme mnoho společného s naším prezidentem. Oba například mají svoje nejlepší léta už dávno za sebou a patří do minulosti. Znáte to, když si pustíte film staršího vydání a porovnáte ho s dnešním za pomoci moderních technologií a efektů natočeným filmem? Výkony herců i práce s kamerou Vám vyvolají úsměv na tváři. Připadá Vám to tak trapné, že je to až smutně úsměvné.

8.10.2013 v 8:18 | Karma: 46,48 | Přečteno: 12586x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3266x
Myslím, tedy jsem.