Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otevřený dopis prezidentovi Obamovi .

Vážený pane prezidente Obamo, jsem občan malé, evropské země nacházející se v střední Evropě jménem Česká republika, kterou jste již na svých cestách navštívil. S velkým zájmem sleduji události dějící se ve světě a tak se zajímám i o konflikt v Sýrii. 

Považuji Vás za velice chytrého a statečného muže, který se nebojí čelit nepříjemným státním či světovým událostem. Vaše zvolení do úřadu prezidenta Spojených států bylo výhrou nejenom Vaší, ale celého světa. Dlouhá léta se zabývám otázkou rovnoprávnosti všech lidí na této planetě bez ohledu na národnost, kulturu ke které patří, náboženství v které věří, na barvu pleti kterou je obdařil bůh, či politického přesvědčení které vyznávají. Vaše výhra v prezidentských volbách pro mne byla znamením, že moje práce má význam. Že jednou nastane den, kdy Evropané také pochopí, co je v životě důležité a na co není třeba dávat důraz.

V oblasti Sýrie, kterou dnes ovládá, dle názoru mnohých, diktátorský režim Bašár Al Asada, panuje volnost v náboženských a kulturních zvyklostech občanů. To mu nemůžeme upřít. Přesto ale rebelové útočí na domácnosti zde žijící, se snahou si vynutit nastolení jednoho konkrétního náboženství, jednoho konkrétního režimu. Tedy jiného diktátorství.

Nevím, kdo použil 21. 8. 2013 chemické zbraně v Damašku a musím přiznat, že tak jako většině světa, se mi verze prezidenta Putina zdá reálnější, se vší úctou, než ta Vaše. Chápu složitost Vaší situace a chápu také, že je těžko měnit svoje názory. Možná je to při Vašem postavení zcela nemožné.

Nerozumím složitým diplomatickým vztahům, nerozumím mezinárodní politice. Čemu ale rozumím, je utrpení lidí. Rozumím záběrům zveřejněných médii, rozumím lidem, kteří tvrdí, že je potřeba Sýrii potrestat. Jsou ale opravdu důkazy o Asadově vině natolik silné, že jste ochoten přesvědčovat národ svůj a národy jiné o tom, že je potřeba zahájit válečný útok na tuto zemi? Co se stane, když po útoku se prokáže, že Asad je nevinný? Co se stane, když rebelové po útoku přiznají vinu za chemický útok v daný den. Co se stane, když Asada a jeho vládu oslabíte natolik, že rebelové vyhrají a lidem v Sýrii přikážou modlit se k Aláhovi? Je to velké rozhodnutí ovlivňující celý národ. Nikoli ale národ, který by s Vámi souvisel, nikoli národ, který Vás zvolil do funkce. Nikoli národ, který vložil do rukou mandát k řešení těchto situací. Jsou to cizí lidé žijící dle svého přesvědčení. Jste připraven je připravit o jejich životy? Jste připraven je připravit o Boha?

Nevím, jak se rozhodnete. Bude to Vaše volba. A budete muset za ní nést zodpovědnost, bez ohledu na to, zdali bude správná, či nikoli.

Věřím ale, že více než prezident nejsilnější země na světě, který musí přihlížet k rozhodnutí ze svého postavení, jste velký muž. A pouze od velkého muže lze očekávat velké skutky. Dle mého názoru, Váš velký skutek nebude spočívat v útoku na Sýrii, ale v tom, že konflikt vyřešíte mírovou cestou.

Jsem velice rád, že právě na Vás leží tíha rozhodnutí za tuto akci, neboť ve Vás věřím. Neboť Vy jste schopen velkých skutků, neboť Vy zajisté dokážete tuto situaci vyřešit tak, aby nebylo dalších bezbranných obětí. Aby se další děti neocitly bez svých rodičů, aby se rodiče  nemuseli bát o svoje děti. Aby  lidé neopouštěli svoje domovy a nebáli se vrátit za brány svých měst. Věřím, že Vy jste ten, co dokáže nalézt cestu k Asadovi, zjistit kde je pravda a případně potrestat viníka. Nikoli jeho národ. 

S úctou,

Martin Štěpán

(dopis byl přeložen do angličtiny a dne 9.9.2013 odeslán na adresu Bílého domu ve Washingtonu, také byl odeslán přes kontaktní formulář na web stránkách a na Americké velvyslanectví v Praze)

Autor: Martin Štěpán | úterý 10.9.2013 8:18 | karma článku: 36,24 | přečteno: 930x
  • Další články autora

Martin Štěpán

Největší podvod všech dob na pravici! Ano, je to ANO!

Před dvěma dny jsem si myslel, že nejhorší co nás může postihnout, je koalice ČSSD, KSČM a případně SPOZ. Pak mne ale napadla jiná věc. Nám se tady rýsuje koalice ČSSD a ANO s podporou komunistů. Ptáte se, jak jsem na to přišel?

24.10.2013 v 8:35 | Karma: 37,63 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Politika

Martin Štěpán

Změnil jsem názor na moderní umění! Díky fakáči Davida Černého

Jakožto dítě komunismu, vychované v běžné československé „hlavy nevystrkující“ rodině jsem k chápání abstraktního umění nikdy nebyl cíleně veden. Technicky zaměřené studium mi také na poli umění moc nepomohlo. I přes to jsem se ale v době dospělosti po pádu železné opony a přílivu moderního umění všeho druhu snažil tomuto umění porozumět či ho nějak pochopit. Většinou však přiznávám bez úspěchu.

22.10.2013 v 8:18 | Karma: 42,19 | Přečteno: 3064x | Diskuse| Politika

Martin Štěpán

Mladí již nejsou generací maňásků. I když na to třeba vypadají

Bývaly doby, kdy se od dětí a mládeže očekávalo pouze "maňáskování". Být loutkou ovládanou příkazy dospělých bylo zcela přirozené. U kluků převládaly krátce střižené vlasy z plakátu č. 3 z roku 1975, kalhoty, košile, svetr a bunda. Vše nevýrazné, nejlépe tmavé barvy. Děvčata měla vlasy svázané v copu a ofinu střiženou tak, aby jim nelezla do očí, neboť by jim to mohlo poškodit zrak.

21.10.2013 v 8:18 | Karma: 40,60 | Přečteno: 4591x | Diskuse| Společnost

Martin Štěpán

Než Ti zachráním život, řekni, v co věříš a jaké máš vzdělání !

„Člověk se pánu Bohu nevyvedl. To je vidět na každém kroku.“ Napsal mi jeden můj čtenář před nějakou dobou. Poslední týdny se nesou ve znamení moře zaplaveného mrtvolami. A tak i když věřím, že můj čtenář nemá pravdu, není lehké ve své víře vytrvat. Jazýček vah se vychyluje na jeho stranu každý den o trochu více, přesto to ale nechci vzdát. Pořád chci věřit, že ne nadarmo byl člověk obdařen rozumem a city a to z něho tvoří tvora lepšího, než je zvíře.

14.10.2013 v 8:18 | Karma: 40,35 | Přečteno: 5358x | Diskuse| Společnost

Martin Štěpán

Barbar Zeman! Zeman Ničitel!

Když odhlédneme od podstaty scénáře ságy filmů, které měly ve svých letech úspěch, nalezneme mnoho společného s naším prezidentem. Oba například mají svoje nejlepší léta už dávno za sebou a patří do minulosti. Znáte to, když si pustíte film staršího vydání a porovnáte ho s dnešním za pomoci moderních technologií a efektů natočeným filmem? Výkony herců i práce s kamerou Vám vyvolají úsměv na tváři. Připadá Vám to tak trapné, že je to až smutně úsměvné.

8.10.2013 v 8:18 | Karma: 46,48 | Přečteno: 12586x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:02

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3266x
Myslím, tedy jsem.