Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidstvo ještě má šanci na záchranu!

Jednou večer, na Karlově mostě cestou domů, jsme přihlíželi páru středního věku, který se pokoušel nad Vltavu vypustit lampión štěstí. Velká papírová koule poháněná teplým vzduchem plápolajícího ohně v její spodní části, na niž Vám pohled zahřeje duši, má i mystický význam. V staré Číně, odkud tradice pochází, lidé věřili, že vypuštěním lampionu do výšin od sebe odeženou všechny špatné duchy a pak je čeká šťastný život. Tato úmluva, mezi nebem a starými Číňany byla následně vylepšena a praví, že když na lampion napíšete svá tajná přání, dostanou se do Nebe a všechna se Vám splní. 

Ti z Vás, kteří znají pohled na noční Hradčany, mi jistě dají zapravdu, že pohled na ně je to nejkrásnější a nejromantičtější, co v životě viděli. Atmosféra okamžiku, který se Vám naskytne při zhlédnutí osvětleného Pražského hradu v pozadí a soch hlídajících most v popředí, je krásná, tajuplná, místy až mystická. Nelze jí vyvážit penězi, či nahradit hmotnými statky. Možná i z toho důvodu je večer na Karlově mostě přeplněno. Turisti chodí z jedné strany řeky na druhou, rozhlíží se, fotí a pochvalně hodí mince umělcům, kteří zde předvádí svá vystoupení a přikyvují jeden druhému na znamení souhlasu, že takovou krásu nečekali.

Vypuštění lampionu štěstí na tomto místě, má tedy své opodstatnění. Mystické místo pro mystický úkon. Páru snažícímu se o vypuštění lampionu přihlížela asi stovka lidí. Ten se svým úkolem zdatně bojoval, neboť lampionu se moc vzlétnout nechtělo. A když, zdánlivě omylem, upustili lampion do prostoru, začal rychle klesat na hladinu řeky.

Kolemjdoucím, a zdálo se, že i sochám němě přihlížejícím na snahu dvou lidí odehnat vše zlé z jejich životů, se zatajil dech a davem se nesl povzdech neúspěchu.  A v jedné chvíli, kdy byl lampión jenom kousek od toho, aby se dotkl hladiny a zůstal s ní spojen navždy, si to rozmyslel a začal stoupat vzhůru. Když překonal okraj mostu a lidé ho mohli opět zahlédnout, všichni propadli nenucenému smíchu a začali tleskat. Netleskali jenom úspěchu dvou lidí. Tleskali i sami sobě. Tleskali všem lidem stojícím na mostě. Ve vzduchu bylo cítit souznění lidských duší, souznění těch, kteří pochopili, že nevyužít krásu tohoto okamžiku a zavrhnout ho v zapomnění, je ten největší hřích. Lidé neměli radost pouze z toho, že lampion se nepotopil. Měli neskrývanou radost z úspěchu odehnání zlých duchů od dvojice, která lampion vypustila. Přáli jim štěstí, které je od té chvíle čekalo. A tak se pohled na Hradčany v pozadí a dav upřímně se usmívajících lidí v popředí, stal tímto okamžikem ještě hezčí, než byl kdy před tím.

My jsme stáli opodál, dívali se na lampion, jak stoupá výš a výš k obloze, až nám úplně zmizel z dohledu. A já měl pocit, že žít na tomto světě je krásné. Že lidstvo, i když uhranuté pohledem na luxus běžného života, nezapomnělo na jeho pravou podstatu. Věděl jsem, že lidstvo má ještě šanci na záchranu!

Autor: Martin Štěpán | čtvrtek 12.9.2013 8:18 | karma článku: 31,95 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Martin Štěpán

Největší podvod všech dob na pravici! Ano, je to ANO!

Před dvěma dny jsem si myslel, že nejhorší co nás může postihnout, je koalice ČSSD, KSČM a případně SPOZ. Pak mne ale napadla jiná věc. Nám se tady rýsuje koalice ČSSD a ANO s podporou komunistů. Ptáte se, jak jsem na to přišel?

24.10.2013 v 8:35 | Karma: 37,63 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Politika

Martin Štěpán

Změnil jsem názor na moderní umění! Díky fakáči Davida Černého

Jakožto dítě komunismu, vychované v běžné československé „hlavy nevystrkující“ rodině jsem k chápání abstraktního umění nikdy nebyl cíleně veden. Technicky zaměřené studium mi také na poli umění moc nepomohlo. I přes to jsem se ale v době dospělosti po pádu železné opony a přílivu moderního umění všeho druhu snažil tomuto umění porozumět či ho nějak pochopit. Většinou však přiznávám bez úspěchu.

22.10.2013 v 8:18 | Karma: 42,19 | Přečteno: 3064x | Diskuse| Politika

Martin Štěpán

Mladí již nejsou generací maňásků. I když na to třeba vypadají

Bývaly doby, kdy se od dětí a mládeže očekávalo pouze "maňáskování". Být loutkou ovládanou příkazy dospělých bylo zcela přirozené. U kluků převládaly krátce střižené vlasy z plakátu č. 3 z roku 1975, kalhoty, košile, svetr a bunda. Vše nevýrazné, nejlépe tmavé barvy. Děvčata měla vlasy svázané v copu a ofinu střiženou tak, aby jim nelezla do očí, neboť by jim to mohlo poškodit zrak.

21.10.2013 v 8:18 | Karma: 40,60 | Přečteno: 4591x | Diskuse| Společnost

Martin Štěpán

Než Ti zachráním život, řekni, v co věříš a jaké máš vzdělání !

„Člověk se pánu Bohu nevyvedl. To je vidět na každém kroku.“ Napsal mi jeden můj čtenář před nějakou dobou. Poslední týdny se nesou ve znamení moře zaplaveného mrtvolami. A tak i když věřím, že můj čtenář nemá pravdu, není lehké ve své víře vytrvat. Jazýček vah se vychyluje na jeho stranu každý den o trochu více, přesto to ale nechci vzdát. Pořád chci věřit, že ne nadarmo byl člověk obdařen rozumem a city a to z něho tvoří tvora lepšího, než je zvíře.

14.10.2013 v 8:18 | Karma: 40,35 | Přečteno: 5358x | Diskuse| Společnost

Martin Štěpán

Barbar Zeman! Zeman Ničitel!

Když odhlédneme od podstaty scénáře ságy filmů, které měly ve svých letech úspěch, nalezneme mnoho společného s naším prezidentem. Oba například mají svoje nejlepší léta už dávno za sebou a patří do minulosti. Znáte to, když si pustíte film staršího vydání a porovnáte ho s dnešním za pomoci moderních technologií a efektů natočeným filmem? Výkony herců i práce s kamerou Vám vyvolají úsměv na tváři. Připadá Vám to tak trapné, že je to až smutně úsměvné.

8.10.2013 v 8:18 | Karma: 46,48 | Přečteno: 12586x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:46

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3266x
Myslím, tedy jsem.