Martin Štěpán

„Paroubku! Když zmizíš, budeš zmizelej. Nebo Tě zmizím já!“

Jakou roli v našich životech mají média? Jaká je jejich síla a jak moc ovlivňují naše chápání, myšlení a rozhodování? Jsou média schopna „zmizet“ jedince z povrchu zemského tak že „bude zmizelej“? Když Paroubek a jeho božský syndrom vládnuli naší zemi, byl jsem každý den popuzen jeho výroky, činy, jeho chováním. Jako pravicově orientovaný občan jsem se ale vždy snažil akceptovat hlas většiny, a neboť věřím v životní princip sinusoidy, snažil jsem se brát toto období jako obdobím „dole“, po kterém ale přijde opět období „nahoře“. Je naprosto vyloučené, aby sinusoida jedince kopírovala sinusoidu vládní garnitury. Tyto spolu vůbec nesouvisí neboť měřítko člověka a státu jsou na zcela jiné stupnici. Přece mi ale toto dolní pojetí vlády za doby Paroubkova výsluní tak nějak pomáhalo vstát a zabývat se životním cyklem každodenních rituálů.

16.9.2013 v 8:18 | Karma článku: 32.56 | Přečteno: 863 | Diskuse

Martin Štěpán

Babiš Babišovi a pro Babiše!

Jak skvěle může znít pár sloganů z úst někoho, zatím ne zcela známého či „pošpiněného“. Sloganů o tom, že je jiný než ti ostatní, že dělá to, co říká, že umí dát lidem práci nebo to, že jsme šikovní a že za stav republiky nemůžeme my, ale nemehla, která náš řídí. Všechno to zní líbivě až skvěle. A tak nedokážu porozumět, proč tomu z úst zakladatele hnutí ANO moje mysl nevěří. Obecně vzato by to měl být můj člověk. Pravicově orientovaný úspěšný podnikatel s otevřeným projevem ve stylu „co na srdci to na jazyku“. A ještě k tomu je původem ze Slovenska, kde má moje rodina kořeny. Není co dodat. Všechno to zní tak nádherně! To musí být on! Ten pravý, který to všechno zvládne a zařídí tak, aby nám všem bylo dobře!

13.9.2013 v 8:18 | Karma článku: 32.56 | Přečteno: 883 | Diskuse

Martin Štěpán

Lidstvo ještě má šanci na záchranu!

Jednou večer, na Karlově mostě cestou domů, jsme přihlíželi páru středního věku, který se pokoušel nad Vltavu vypustit lampión štěstí. Velká papírová koule poháněná teplým vzduchem plápolajícího ohně v její spodní části, na niž Vám pohled zahřeje duši, má i mystický význam. V staré Číně, odkud tradice pochází, lidé věřili, že vypuštěním lampionu do výšin od sebe odeženou všechny špatné duchy a pak je čeká šťastný život. Tato úmluva, mezi nebem a starými Číňany byla následně vylepšena a praví, že když na lampion napíšete svá tajná přání, dostanou se do Nebe a všechna se Vám splní.

12.9.2013 v 8:18 | Karma článku: 31.95 | Přečteno: 522 | Diskuse

Martin Štěpán

Novodobá okupace, teď vlastním prezidentem!

Již týden si v duchu zpívám refrén písně od Marty Kubišové: Ať mír dál zůstává s touto krajinou.Zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať pominou, ať už pominou. Nemám proto žádné logické vysvětlení, ani nerozumím této mé potřebě, která se tady z ničeho nic objevila a ne a ne odejít. A tak chodím po tomto světě, žiji svůj běžný život, má ústa se vyjadřují k problematice běžného dění, moje ruce vykonávají práci, kterou je nutno udělat. Píseň mi zní v hlavě a já si na ni pomalu zvykám a pokládám si otázky, zdali to tak už bude navždy. Po pár dnech jsem začal mít silný pocit, že to snad má nějaký význam a že to k něčemu povede, i když nevím k čemu.

11.9.2013 v 8:18 | Karma článku: 44.76 | Přečteno: 5936 | Diskuse

Martin Štěpán

Děti se rodí z bříška. A ty adoptivní ze srdíčka…

„Nechápu, proč bych zase měla být těhotná, když na světě je tolik dětí, co potřebují rodiče!“, dostalo se mi odpovědi od mé ženy na otázku ohledně druhého dítěte. Našemu synovi byly čtyři roky a sourozenec by se mu hodil. Ona, aktivistka v různých směrech, právě řešila projekt pro dětské domovy a tak každou chvíli přišla nadšená domů, že potkala takové a makové dítě či děti, a že je to úžasné, kdybychom si je mohli vzít domů alespoň na chvíli. K Vánocům si od dětí nechala napsat dopisy (vlastně byly pro Ježíška) a pak běhala týden po obchodech, aby mohla zařídit, aby každé dítě dostalo přesně to, co chtělo. Sourozence pro naše dítě moc neřešila, neboť žádné sama nemá. A její verdikt nad nereálností prožít ještě jednou devět měsíců pekla, završené přímo pekelným ohněm (její slova), zněl naprosto radikálně. Záhy jsem tedy pochopil, že se druhého potomka nedočkám.

10.9.2013 v 13:13 | Karma článku: 40.65 | Přečteno: 1731 | Diskuse

Martin Štěpán

Otevřený dopis prezidentovi Obamovi .

Vážený pane prezidente Obamo, jsem občan malé, evropské země nacházející se v střední Evropě jménem Česká republika, kterou jste již na svých cestách navštívil. S velkým zájmem sleduji události dějící se ve světě a tak se zajímám i o konflikt v Sýrii.

10.9.2013 v 8:18 | Karma článku: 36.24 | Přečteno: 930 | Diskuse

Martin Štěpán

Odeberme důchodcům volební právo!

Opomeneme-li nereálnost titulku, nutí nás to zamyslet se nad podstatou koloběhu života. Říkává se, že na sklonku našich životů se vracíme opět na začátek. Jsme jako děti. Jednoduché věci nás činí šťastnými, posuzujeme vše na základě okamžikového pocitu. Nedokážeme se o sebe postarat, potřebujeme péči osob bližních, či státu. Naše fyzická schránka slábne a je nutno o ní pečovat s enormní silou a vytrvalostí. Taky se Vám zdá, že teze o srovnání stáří a dětství je správná? Máte pocit, že slova vyřčená na adresu důchodce jsou zcela totožná s tím, co můžeme říci o dítěti? Snad jen s pár rozdíly. Dítě si „koupíte za lízátko“, důchodce za poukázku do Tesca. Dítěti postačí příslib nové hračky, když bude hodné, důchodci stačí slíbit zvýšení důchodu o stokorunu, když Vám dá svůj hlas. A také samozřejmě v prvním případě pečuje rodič o dítě a v tom druhém dítě o rodiče.

9.9.2013 v 8:18 | Karma článku: 35.65 | Přečteno: 2621 | Diskuse

Martin Štěpán

Dost bylo Milošů (Miloušů)!

Česká republika je výjimečnou zemí Evropy v mnoha věcech, v mnoha oborech. Do začátku roku 2013 byla výjimečná také tím, že po pádu komunistického režimu měla vždy prezidenta, který byl kapacitou, jehož jméno znal svět a uznával ho jako osobnost. Měli jsme prezidenty, bez ohledu na to, zdali jsme s nimi sympatizovali či nikoli, kteří nás ve světě reprezentovali pozitivně.

6.9.2013 v 10:38 | Karma článku: 35.95 | Přečteno: 917 | Diskuse

Martin Štěpán

Buď to dopadne blbě, nebo špatně.

Tak jednoduchá věta. Kolik nám toho dokáže říci o člověku, který se jí řídí. O národě, pro který je denním chlebem, o společnosti, ze které se vytratila volba mezi dobrým a špatným a zůstala pouze volba mezi zlým a horším. Kdo za to může? Co to způsobuje? Krize? Závist? Špatná finanční situace? Nevůle zkusit nové věci? Obava z neúspěchu? Nebo máme už nechuť dělat cokoli?

6.9.2013 v 8:18 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 638 | Diskuse

Martin Štěpán

Pokrytectví převlečené za liberalitu?

Češi prý patří mezi extrémně liberální národ a to v podstatě ve všech oblastech. Buď jsou liberálnější, než zbytek Evropy, nebo minimálně stejně tak, jako jinde. Alespoň to hlásají články v novinách, vychází to z výsledků průzkumů, vedou se na toto téma diskuze. Asi žiji v jiném státě a denně potkávám jiné, než české lidi, neboť nemám pocit zcela totožný s tím, co se nám prezentuje. Případně nemám pocit, že Češi prezentují médiím a průzkumným agenturám to, co si doopravdy myslí.

5.9.2013 v 7:30 | Karma článku: 27.35 | Přečteno: 617 | Diskuse

Martin Štěpán

Když Japonec ztratí tvář, vezme si život. A co Tomio Okamura?

Je Tomio Okamura spasitel Čechů, nebo je jeho Úsvit jenom dalším soumrakem nad českou politickou scénou? Jaký je jeho reálný přínos české politice? Je populismus, tak často mu vyčítáván, vodou na jeho mlýn, či mu opravdu záleží více na druhých než na sobě samotném. Může radikálními názory dosáhnout více, než bezduchého oslavování jeho osoby masou nikdy nespokojených Čechů?

4.9.2013 v 8:18 | Karma článku: 29.12 | Přečteno: 725 | Diskuse

Martin Štěpán

„Cigánsky problém vyriešiť treba, cigánsky problém se týka aj Teba"

Byl letní teplý den. Šel jsem po ulici vedle malého parčíku, kde má již dlouho svoje místo hezká fontána, kolem které sedělo mnoho romských matek a otců. Hromada jejich dětí výskala radostí, když se snažila proběhnout na druhou stranu fontány a přitom je ostříkala voda. Byl to nesmírně poetický pohled a srdce se mi naplnilo radostí při pohledu na bezstarostné děti radující se z běžných maličkostí života. Pak jsem pokročil dál a pohled mi spadl na staršího Roma a korpulentní Romku, kteří se mezi sebou o něčem přeli, a Rom začínal zvyšovat hlas. A rázem bylo po poetice. Hlavou mi proti mé vůli zněl refrén rasistické slovenské písně vydané v roku 1989 punkovou kapelou Zona A. „Cigánsky problém vyriešiť treba, veď cigánsky problém sa týka aj Teba.“ Když jí kapela ve studiu nahrávala, zajisté netušila, že uběhne čtvrt století a ještě pořád bude její radikální text aktuální a mnoho lidí s ním bude souhlasit. Ztotožňuji se s názvem písně, s dalším textem nikoli.

3.9.2013 v 8:18 | Karma článku: 28.91 | Přečteno: 1869 | Diskuse

Martin Štěpán

Jednou budu volit proto, že něco chci. Ne proto, že něco nechci.

Zdál se mi sen, že žiji ve světě, kde je vše možné. Kde zázraky se konají na počkání a nemožné do tří dnů. Kde hlas občana něco znamená. Kde politik není „persona non grata“, ale prodloužená ruka lidu, jeho ústa, jeho gesta. Kde mezi protistranami panuje respekt a uznání. Kde pravice i levice si váží své voliče a nabízí jim lepší život, lepší stát. A to nikoli pouze ve volebních sloganech, ale v jejich činech. Měl jsem pocit, že žiji ve světě, kde prezident akceptuje mantinely svého mandátu, kde morální zásady znamenají mnoho, kde silnější je ten, kdo má argumenty, ne ten, co se uchyluje k podlostem.

2.9.2013 v 8:08 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 628 | Diskuse

Martin Štěpán

Ticho je nejhlasitější křik

Ticho je nehlasitější křik, řekl někdy někdo moudrý. Měl pravdu? V obecných pravidlech běžného života platí určité nepsané zásady. Nevyučují se ve školách, neupozorňují vás na ně rodiče, nepíše se o nich v knížkách, nepovídá v televizi ani v rádiu. Máme je vrozené. Jsou naší přirozeností stejně jako fyzické potřeby. Když jsme šťastní, smějeme se. Když jsme smutní, pláčeme. Když jsme nervózní, zlobíme se, když máme strach, třeseme se, když se zlobíme, křičíme. Jak jednoduché. Na akci přijde reakce, ulevíme se nám a vše je vyřešeno.

31.8.2013 v 9:15 | Karma článku: 24.47 | Přečteno: 404 | Diskuse

Martin Štěpán

Děj se vůle boží

Vyrůstat v ateistické společnosti Vám zaručuje nikoli dostatek kvalitního vzdělání podloženého ověřenými důkazy, nýbrž naprostou nevědomost. Vynechat při výchově dětí něco tak důležitého a zásadního, jako je víra ve „vyšší moc“, je neodpustitelné. Zcela úmyslně desítky let ochuzujeme naše nastupitele rodu o možnost volby, která jim právem náleží, protože my jsme jí automaticky neměli. Nemít informace a neumět se vyjádřit k takto zásadnímu tématu jako je víra, je v dnešní době určitá forma novodobé negramotnosti, kterou díky totalitnímu režimu nadále a bez rozmyslu předáváme z pokolení na pokolení.

30.8.2013 v 8:08 | Karma článku: 25.38 | Přečteno: 794 | Diskuse

Martin Štěpán

Integrace Romů nemusí být nereálná, aneb kde je vůle, tam je cesta

Cílem integrace by mělo být zahnat předsudky, které v České republice po dlouhé roky panují a otočit pohled na romskou menšinu o 180 stupňů. Nebrat je jako nepřizpůsobivé občany, kteří žijí z našich daní, ale brát je jako partnera, jako souseda, možná s jinou mentalitou a návyky, možná s jinou kulturou a prioritami, ale přesto ho neodsuzovat. Poznat ho, pochopit ho, porozumět jeho potřebám. Brát ho jako součást života, který žiji.

29.8.2013 v 8:05 | Karma článku: 25.58 | Přečteno: 5133 | Diskuse

Martin Štěpán

Podívej se dvakrát na muže dvou tváří

Nejdiskutovanějším tématem v ČR je toho času osoba Zemana. Co udělal, co udělá, co plánuje? Souhlasíme, či nesouhlasíme s jeho politikou? Dá se říci, že sebestředný Zeman dosáhl svého a je na pomyslné špičce ledovce.

28.8.2013 v 20:27 | Karma článku: 27.02 | Přečteno: 935 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3266
Myslím, tedy jsem.