Vítejte v zaměstnaneckém ráji! Vítejte v OKD!

Co stojí za enormním, mediálně prezentovaným zájmem Rusnokovy vlády a prezidenta Zemana o osud zaměstnanců dolu Paskov?  Opravdu je situace v OKD hodna toho, aby se jí tolik času zabývaly politické špičky naší země?

Již pátým rokem se světové hospodářství, nevyjímaje hospodářství českého, svíjí v křečích ekonomické krize, která po více než osmdesáti letech opět postihla naší planetu. O práci, střechu nad hlavou a jistotu světlého zítřku přišly miliony lidí. Jen v České republice ukončilo pracovní poměr za poslední rok více než 500 000 zaměstnanců a nezaměstnanost meziročně stoupla o necelých 50 000 míst (450 000 lidí se opět zaměstnalo u jiných zaměstnavatelů).  Mnoho menších firem bylo zavřeno ze dne na den, mnoho podniků muselo ukončit výrobu ve svých halách, některé ze zahraničních fabrik přestěhovaly výrobu jinde. 

Způsobů jak ukončit pracovní poměr se zaměstnancem je mnoho. Za poslední léta jsem ve svém okolí vyslechl mnoho příběhů na toto téma. Ani v jednom ale nebylo zmínky o ročním odstupném, či rok a půl dlouhé výpovědní lhůtě. Spíše jsem slýchal opačné extrémy: „Buď podepíšete dohodu o ukončení práce a dostanete dva měsíce odstupné, nebo dostanete výpověď za pár týdnů později za hrubé porušení pracovní disciplíny“. Jinak řečeno: „nedělej problémy a můžeš dostat alespoň něco, nebo problémy dělej, nedostaneš nic a ještě budeš mít v zápočtovém listu nehezký paragraf“.

Již mnoho se napsalo a napovídalo o uzavření dolu Paskov. Mnoho nepěkných slov a hesel bylo vyřčeno na stranu majitelů OKD, na druhou stranu také hodně lidí prezentovalo svůj souhlasný názor s uzavřením nerentabilního dolu.

Není to zvláštní? Nepřipadne Vám tak trochu přehnaný zájem ze strany vlády či dokonce prezidenta o podnik, který do roku 2004 propustil 94 000 zaměstnanců, když teď přijde o práci dle slov generálního ředitele OKD 1000 až 1500 lidí v průběhu dvou let? Opravdu je tato situace hodna toho, aby se jí tolik času zabývaly politické špičky naší země, když se i úřad práce v dané lokalitě vyjádřil, že i když je tato situace nepříjemná, jsou zvyklí si poradit i se sto tisíci nezaměstnanými.  Vždyť za poslední rok se do  stejné situace, v jaké budou horníci z dolu Paskov za půl druhého roku, dostalo dalších bez mála 50 000 lidí a nikoho to nezajímalo. Nikdo o tom nemluvil, nikdo o tom nepsal a u prezidenta republiky nezasedal krizový štáb.  

Nemůže to být snad tím, že máme před volbami? Není to snad pouze další krok předvolební kampaně Zemanovců? Není to tím, že je potřeba si přihřát předvolební polívčičku také tím, že budeme za hrdiny, kteří přemluvili vedení OKD, aby se lidi propustili později? Co nám je potom, že to může reálně za pár let ohrozit další pracovní místa. To už přece bude po volbách a my budeme ve sněmovně a budeme mít svoje jisté.

Jak může pan Rusnok veřejně prohlašovat, že stát nebude platit dluhy za soukromou firmu? O jakých dluzích to mluví? Jak může prezentovat, že soukromá firma, která se rozhodne ukončit svoje podnikání, po státu něco požaduje, když je to právě naopak a stát požaduje něco po firmě? Není snad pravdou, že je primárně v zájmu státu, nikoli vlastníků neprosperujících firem či jejich částí, aby byli zaměstnanci u nich zaměstnáni co nejdéle?

Jak může prezident pochybovat o schopnostech částečného vlastníka společnosti OKD, která za posledních 9 let zaplatila na daních 36 miliard Kč, protože má pocit, že si nevytvořil rezervu na horší časy? Není snad na místě se zeptat, jaký rezervní fond na horší časy si z těchto miliard vytvořil stát? Opravdu tomu nerozumí, či snad správné nazvání dané věci by nevyznělo pro budoucí voliče tak rétoricky hezky a jejich postoj v boji proti utlačovatelů zaměstnanců by nevyzněl tak odhodlaně?

O jakém gentlemanství ze strany majitelů OKD se to tady mluví, když uzavřou důl místo roku 2014 až v roce 2016? Není snad dostatečný projev gentlemanství a úcty ke svým zaměstnancům fakt, že cca polovině bude nabídnuto jiné pracovní místo a druhé polovině se vyplatí bez mála 1.000.000,- Kč z dolu, který již několik let nevydělává? Který jiný zaměstnavatel v dnešní ekonomické krizi poskytne svým zaměstnancům jistotu příjmu ve výši cca 35.000,- Kč na 28 měsíců dopředu? Kolik lidí z různých odvětví jde večer spát se strachem, že zítřek může být jejich posledním dnem v zaměstnání? Kolik lidí si dnes říká, že by chtělo být zaměstnancem OKD a mít jistotu, kterou jim jejich zaměstnavatel nemůže poskytnout? Není snad možné, že by krize mohla pomalu ustupovat a za dva a půl roku, než budou propuštění zaměstnanci OKD hledat práci, bude situace lepší a jejich znovuzaměstnání méně obtížné než je tomu třeba teď?

Ano. Tak trochu mi tyto sociální jistoty a chování podnikatelů v podobě vlastníků OKD připomínají zaměstnanecký ráj na zemi. A ano. Tak trochu nerozumím hysterii, která se tady v tuto chvíli vyvolává ze strany horníků či odborářů. A už vůbec nerozumím tomu, že vláda v demisi či prezident se tímto vůbec zabývají. Ledaže by z toho měli před blížícími se volbami politický prospěch…

Autor: Martin Štěpán | pondělí 23.9.2013 8:18 | karma článku: 48,56 | přečteno: 22502x
  • Další články autora

Martin Štěpán

Barbar Zeman! Zeman Ničitel!

8.10.2013 v 8:18 | Karma: 46,48

Martin Štěpán

Když Cikán zazpívá …

19.9.2013 v 8:18 | Karma: 32,59
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3266x
Myslím, tedy jsem.