Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane autore, vidíte to až moc růžově. Moje sestra žije v americké Atlantě, měla za manžela Afroameričana, takže ano, smíšené páry tam jsou, poměrně dost černochů lze nalézt mezi lékaři, právníky a i dalšími profesemi. Na druhé straně dobře vím, že takový ten latentní skrytý rasismus zejména právě na jihovýchodě USA stále existuje. Dobře si pamatuji, že když jsme tam byli na návštěvě a šli jsme se podívat kamkoliv, kde byli u vstupu hlídači (vždy to byli běloši), tak právě manžel mé sestry předem říkal (!), že budou kontrolovat jenom jeho, protože je černoch a vždycky měl pravdu. Nás i jako cizince nechali jít a jeho prošacovali velmi důkladně.

Současně si uvědomte, že v podstatě v každém velkém městě USA existují tzv. černošská ghetta, kam se bojí zatoulat i bílí policajti. Obyvatelé těchto čtvrtí asi taky nejsou úplnými zastánci multi-kulti soužití.

Moje sestra tam pracuje v jedné společnosti jako personalistka a vyprávěla nám víc příběhu ze své zkušenosti, kdy speciálně černoši obvinili firmu z rasismu, protože třeba ztratili práci anebo neprošli konkurzem na nějakou pracovní pozici. V tomhle zjednodušení a obviňování většinové (řekněme bělošské) společnosti ze strany "barevných" z rasismu vidím možná jedinou paralelu mezi americkými černochy a cikány tady u nás, ale jinak jsou ty příběhy úplně jiné.

Nenechte se mýlit, rasismus je bohužel věčný, nejrůznější předsudky také a nevyhýbají se ani dnešním Spojeným státům.

Ale jak jsem podotkl, "barevní" (vím, zní to pojmenování šíleně) tenhle termín, zdá se mi, vůči většinové populaci hodně zneužívají a šermují s ním i v případech, které s rasismem nemají nic společného.

1 0
možnosti
TH

Milý autore! Jste tak naivní nebo hloupý? Abych jen tak neplácal bez argumentů: srovnejte si historii černochů a cikánů, srovnejte jejich postavení a životní úroveň před M.L. Kingem a postavení cikánů u nás teď. Je mi vás trochu líto, že se vám to v hlavě tak mele, ale jenom trochu. Příjemné soužití například v Chánově přeji. Já tam už ani nepáchnu, jednou stačilo.

9 3
možnosti
PS

P24e36t20r 46S84k21á54c66e82l

30. 9. 2013 23:53

Taky s něčím s autorem nesouhlasím, ale víte např., že Regan vyhrál podruhé volby mj. i proto, že v USA vyřešil černošskou otázku? Proč se nepoučit a podobným způsobem naše problémy soužití taky tak řešit? Tohle jsem již v roce 1994 psal panu Karlu Kovandovi, když si v LN stěžoval na problémy. Nic se nestalo.

Moudří současníci (nikoliv politici)problémovým skupinám vzkazují - méně dětí a více pracovat. Má to logiku...R^

1 1
možnosti
Foto

Pane jo,tolik nesmyslů a hlouposti v jednom článku se hned tak nenajde.Napsáno snad jen pro to aby se autor stal zajímavým.

6 3
možnosti
JS

Takovou kravinu jsem už dlouho nečetl.

Srovnávat černochy v americe a cikány u nás. Černoši tam byli importováni násilím, aby otročili. K nám se stěhují dobrovolně a jen proto že zde mohou parazitovat na společnosti, proti její vůli.

Jedinou shodu vidím v tom, že černochům v USA se musí říkat afroameričané a u nás cigánům romové, jinak se dopouštíme prohřešku.

12 3
možnosti
KD

Ale to není pravda, to jen tzv "korektní" politická sebranka nás učí říkat Romové. Vždy to byli a budou cikáni, což potvrdil i jejich svaz:

Wikipedie-..........,..........I toto řešení je však zčásti nejednotné. Kritizována je hlavně skutečnost, že pojem Romové, pokud je užíván souhrnně, nerespektuje existenci jiných skupin cikánského národa. Název Romové, jakkoli zdánlivě politicky korektní, ve skutečnosti diskriminuje jiné.[zdroj?] Tento názor je zastáván silně v Německu,[zdroj?] kde jej podporuje svaz Sinti Allianz Deutschland (jeden ze dvou cikánských svazů v Německu), který označení cikán považuje za neutrální a za správné, protože zahrnuje všechny cikánské národnostní skupiny.[9][zdroj?] Na webových stránkách Aliance se mj. píše: Zasazujeme se o to, aby ústřední památník evropským Cikánům, kteří byli pronásledováni nacionálně socialistickým režimem, byl zbudován pro všechny Cikány a ne jen pro Romy a Sinti. („Wir setzen uns dafür ein, daß das zentrale Mahnmal für die unter den Nationalsozialisten verfolgten Zigeuner Europas für alle Zigeuner errichtet wird und nicht nur für die Sinti und Roma.“)[10]

1 1
možnosti
Foto

Teda pane , kromě Vámi vyzdvihnutých a nepodstatných  blbin typu černoši a Romové jsou z jiného kontinentu , tak to je jediné v čem se shodneme . Černoši byli k práci podřadné nuceni mučením, bez ohledu na jejich nadání. Romové jinou práci nezvládají, ikdyž ke vzdělaní jsou tlačeni řadu let a v podstatě se dá říct, že práci vůbec nevyhledávají. Černoši pokud já vím, nežijou svůj luxusní život ze sociálních dávek. Naopak v tom kriminále končí, protože ti hloupější se na vzdělání vykašlali a teď jsou bez práce a bez peněz. 

Mezi černochy je dávno elita , sportovci, herci, spisovatelé, dokonce prezident, kde je něco takového mezi Romy? Češi se snaží a snažili začlenit Romy x let.Černochy se snažili pouze potírat . JE toho tolik odlišného, ale to Vy asi nechcete vidět. Napsal jste začněme u sebe , u bílých, takže prosím jděte nám příkladem, založte si rodinu a zažádejte, nebo si kupte byt v Chánově . Za pár měsíců nám sem napište jak úžasný život tam Vy a Vaše rodina máte.

9 3
možnosti
MK

a) autor má POCIT, že jediní rasisté jsou ti s "bílou" pletí, to je zvláště úsměvná domněnka

b) autor má POCIT, že češi jsou rasisti a nesnášejí jiné rasy - tak nevím, proč jsou třeba Vietnamci ve školách premianti a nemají zákaz studia ? proč nekončí na zvláštních školách ?

11 2
možnosti
PJ

Zákony platí pro všechny stejně. Nikde v zákoně jsem neviděl, že každá rasa nebo člověk vyznávající jiné náboženství by měl být souzen jinak. Neviděl jsem nikde, že je jakási diskriminace na základních školách, že nebudou přijati děti jiných ras. Pan Murray sledoval v USA černochy a zjistil výzkumem, že ačkoliv se vložilo xxx miliard dolarů na podporu černochů, tak to v konečné fázi nemělo žádný efekt. Pokud daná rasa se nechce začlenit a vzdělávat, tak je potom těžší sehnat odpovídající práci. Je to stejné jako v USA. Každá rasa žijící v dané zemi má respektovat zákony a pravidla jiné země....to je celé.

6 0
možnosti
RM

jedna věc se opomíjí. a to že vychovat národ k dobrovolné poslušnosti trvá stovky let. zničit pár generací. černoši v usa stovky let otročili, pár desítek let se to tam snaží napravit. proč? zjistilo se, že je snažší, když člověk dělá a platí dobrovolně. říká se tomu morálka. běloch už to umí, černoch v ještě ne. a usa se to snaží urychlit.

0 0
možnosti
OK

O35t29o 86K62o51s16t95a

30. 9. 2013 11:22

Už začátek článku.. Vy si myslíte že rasizmus je nějaký vynález bělochů? Přečtěte si cestopisy například Oty Ulče. ... Nebo se podívejte na názory Asiatů na bělochy i černochy.. Rasizmus existoval u Hebrejů i Egypťanů... Existoval u Indiánů i Afričanů ... výrazně u Arabů... Byl a je to prostě přirozený jev... Který měl jednou formu iracionálního odporu k cizímu, častěji racionálního odporu k tomu co ohrožovalo společnost..

7 0
možnosti
Foto

30% cikanu u nas,kde jste to vzal?pri poslednim scitani jich bylo sotva dvacet tisic,clanek blabol

6 1
možnosti
MT

Ono jich ani 20 tisíc nebylo. K této národnosti se přihlásilo 13 150 lidí, což bylo o skoro 2 000 míň než rytířů Jedi.

2 0
možnosti
Foto

Doporučuji dvoutýdenní rekreační pobyt v některém z romských ghett kdekoliv v České republice ... třeba u nás v Moravskoslezském kraji ... myslím, že přijdete na úplně jiné myšlenky ...

5 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3266x
Myslím, tedy jsem.