Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DC

Hlavní problém je, že v USA se chtěli začlenit a byli schopni proto i dost obětovat. Přesto se tam začlenilo tak 25% zbytek zejména z předměstí se nezačlenilo dodnes. Nevím o tom, že by v ČR byli rómové nějak znevýhodněni (vzdělání na všech stupních zdarma co by za to  v USA dali, sociální politika v ČR na úrovni o které si v USA rovněž mohou nechat jenom zdát, zdravotnictví zdarma atd.) Podmínky tedy jsou, ale chuť začlenit se není na majoritě.

13 1
možnosti
ZK

Předsudek trvající téměř tisíc let, již není předsudkem. Proč tedy jsou cikáni na "indexu" již tolik generací? Protože se mezmění, nemohou, je to zkrátka v nich.

13 0
možnosti
Foto

Píšete, že bílá rasa má předsudky... Zkuste si zajít do nějakého "černošského státu", tam teprv uvidíte předsudky a rasismus černých proti bílým. Například taková Jihoafrická republika, kde se běloši bojí o život!

31 1
možnosti
BM

A co teprve v Zimbabwe, tam bělošské farmáře téměř vyvraždili.

10 1
možnosti
RJ

Protože si rád pročítám eurostat, nedávno jsem četl na eurostatu nějakou studii ohledně tolerance Čechů k homosexuálům, spousta otázek na gaye a lesby, zda byli někdy diskriminování ve škole, v práci, na ulici. Postkomunistická Evropa tam dopadla dost otřesně, ale Česko bylo naopak mezi státy s největší tolerancí ve všech oblastech, v oblasti zda homosexuálové byli někdy za svou orientaci fyzicky napadeni, bylo ČR dokonce druhé nejbezpečnější pro homosexuály v celé Evropě po nějaké skandinávské zemi. Češi jsou velmi tolerantní národ k odlišnostem, které jim nijak neubližují, nechávají je prostě lhostejně být. Problémem Čechů je, že nedokáží bohužel tolerovat napadání svých blízkých, kriminalitu, vybydlování státních/městských bytů, tedy i ničení veřejného majetku. Já jsem velmi protirasistický, dlouhou dobu jsem tu sbíral mínusové body za zastávání se cikánů, ale poslední dobou ani já už nejsem schopný tento postoj plně hájit. Prostě už i mne při čtení článku o tom, že někdo je schopný vytrhnout malé holčičce její štěně z ruky jenom proto, aby ho zpeněžil a způsobit jí tak trauma na celý život pro pár korun, nenapadne nic jiného, než že to musel být snad nějaký cikán a buch ho, byl to cikán. Afroameričani :-) tedy černoši dovezení z Afriky byli naprosto bezskrupulózně diskriminování protože byli otroky a pak až do 50 let občany druhé kategorie, kteří neměli třeba přístup ke vzdělání. Když v 50 letech nastupovali první dva černoši na univerzitu, kolem nich byli kordony lidí, kteří proti tomu protestovali a plivali na ně. Stačili jim dvě generace od zrušení segregace, aby měli svého prezidenta. Jejich kriminalita (hlavně z ghet) je stále vysoká, ale mají mnohem širší elity a střední obyčejně pracující třídu. Jak podobně zapojit cikány nevím, fakt nevím, všechny projekty naprosto selhávají a v žádném státě Evropy tento problém nijak nevyřešili.

21 0
možnosti
PK

P13a50v32e32l 95K39u86r97a76l

25. 9. 2013 19:43

Druhá věc je ovšem to že ten Prezident sesadil Jimmiho Cartera z postu nejhoršího prezidenta USA všech dob.

1 0
možnosti
Foto

Vážený pane, Váš článek jsem si přečetl několikrát, ale bohužel jsem jej nepochopil. Vaše srovnání mezi "USA" a Českou republikou mi nesedí. Nenašel jsem nikde v dostupných materiálech, zda a kolik peněz investovali v USA do předškolních aktivit a učení anglického jazyka a dalších blbostí, které tady v naší podobě děláme pro Romy my. Dále Vám uniklo, že v USA jsou černoši kteří se nepřizpůsobí standardu, vyčleněni do get, ale do get se vším všudy. Nenašel jsem příklady, že by černoch vybydlel byt a dostal za něj nový, protože kdyby ho nedostal, tak by to byla rasová diskriminace a těch dalších srovnání by bylo víc, které neuvádíte a dostáváte ve s vém článku do rozporu. Také nevím proč srovnáváte jen Českou republiku na které hledáte chyby, ale ty problémy s Romy jsou i v těch zemích, ke kterým vzhlížíte. Například ve Francii je zákon, kdy každé město nad určitý počet obyvatel je povinno mít za městem plochu, kde jsou separováni Romové, kterří by do města přijeli. A také, pokud se občanům nelíbí, že tam jsou, tak přijede milice a prostranství vyklidí a oni musí jet dál, bez debaty. To Vám nevadí při Vašem srovnávání. Znovu, těch příkladů je znovu více. Proč jste se zaměřil pouze na Českou republiku a hlavně na Romy? Menšin tu je více, třeba Vietnamská, Ukrajinská atd.. Nevšiml jsem si, že by stát vytvářel podobné podmínky pro tyto menšiny a hlavně ti Vietnamci mají kulturní zvyklosti zcela odlišné než jsou naše a přesto se bez problému adaptovali, děti chodí do škol a jsou jedni z nejlepších a dále studují. Ono je to také o tom, že se jim musí chtít a ne se jen vymlouvat a natahovat ruce a čekat, že se o ně někdo postará. Upozorňuji na jistou zaujatost z Vaší strany. Zřejmě nežijete v České republice, stejně jako většina kritiků, kteří jasně vědí co děláme špatně a jak těm Romům ubližujeme. Přeji Vám, aby jste nemusel sdílet společný dům, případně ulici s takovým lidmi, které tak vehementně hájíte.

47 0
možnosti

P28e17t75r 22Š51t35ě12c37h

25. 9. 2013 12:34

Již dlouho jsem součástí integračního procesu romské menšiny mezi majoritu. S Romy z vyloučených lokalit, ale i těmi "integrovanými" přicházím denně do styku. Upozorňuji, že patřím mezi majoritu na poli sociálního pracovníka v terénu. 

I když nerad, neboť sám jsem toho součástí, musím připustit, že vše co popisujete na úrovni investicí je pravdou. Bohužel investice jdou špatnými směry a s příspěvky z EU na integraci se nenakládá dobře. Je potřeba to vzít z jiného konce, což se ale poměrně složitě vysvětluje zaměstnancům úřadu vlády pro integraci, kteří se do terénu, tj. do romských rodin dostanou tak 2x za rok. 

Na obhajobu autora bych řekl snad jen tolik, že integrace je značně komplikovanější proces, než se může zdát a nejde to jen tak, že si to ze dne den lidi rozmyslí a změní svoje myšlení. Kdo se tímto problém ale roky nezaobírá, nemůže tomu rozumět. V jednom mám ale pravdu. Protiromské nálady se zhoršují a to není dobře. Neubližuje to pouze minoritě, ale také majoritě.

4 10
možnosti
KM

napadá mě jen jediné slovo - blbče

21 3
možnosti
DK

Klasika, zase proromsky orientovany blog ve vyberu, jak jinak...V prve rade je treba rict, ze Romove si zavse muzou sami. V minulosti (v dobach kdy pritahli) se k nim obyvatelstvo zpocatku chovali privetive, teprve az nasledkem jejich chovani (lhani, kradeze, nasili) se na ne zacali divat skrze prsty. Stejne tak by se obyvatele divali skrze prsty na kohokoliv jineho, pokud by se choval stejne (tedy i cernocha, sikmookeo siata atd.). Prisli sem dobrovolne, stat se o ne stara a oni oplaceji vysokou kriminalitou. Spolecnosti nejsou prinosem, nybrz pritezim...Otazkou je, proc by meli byt vnimani okolim jako plnohodnotni obcane, kdyz se ve vsech pozitivnich ukazatelich vyskytuji hluboko po prumerem a naopak ve vsech negativnich ukazatelich kraluji?

28 0
možnosti
AF

R^R^R^

např.husité se k nim chvali maximálně tolerantně  -  a co z toho vzešlo , když jim došlo, co jsou cikáni zač  ?

2 0
možnosti
IM

I32v25o 24M52i75l62d82a

25. 9. 2013 11:11

ne, český cikán je dnes to, co byl cikán před padesáti, sty, stypadesáti, dvousty,... lety

lety kdekoliv na světě. (tomu promile procenta cikánů, co chtějí a dokáží žít slušně nebo jen normálně, se hluboce omlouvám)

6 0
možnosti
Foto

A ještě jsem zapomněl na ty školy. Když už cikánská rodina posílá své děti do školy, pak z velké většiny už u zápisu chtějí tu dnes jinak nazývanou, ale všichni dobře víme jakou, školu. Už při zápisu!!!

7 1
možnosti
FV

Pokud jakékoli dítě zcela bez ohledu na etnikum potřebuje zvláštní péči a individuální přístup, tak prostě patří do praktické (dříve zvláštní) školy, kde se každému žáčkovi věnují mnohem víc a intenzivněji, než v běžné škole, kde by takové dítě brzdilo zbylých 20 žáčků a pedagog by se musel věnovat jen jemu. Praktické školy mají lepší vybavení než klasické a třídy jen o několika žácích, aby se učitel mohl každému žáčkovi věnovat individuálně. Navíc žádné dítě není do praktické školy umístěno automaticky, ale až na návrh klasické základní školy, kterou nezvládá a musí s tím souhlasit psycholog a hlavně i rodiče žáčka.

14 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3266x
Myslím, tedy jsem.